van Cradle to Cradle naar Source to Source 1

Een echt huis 3D printen ??

Voor een ecologisch architect en een die van aaibare materialen en puur natuur houdt, is de gedachte van het printen van een huis niet voor de hand liggend. Het begon dan ook met het idee een huis uit in containers, mechanisch gestapelde latjes te “lamineren”.  Omdat daar al snel lijm aan te pas zou komen, was het direct printen een volgende stap. Er schuilen geweldige mogelijkheden in en een paar technieken hebben we al:

plastic voor een ecologisch architect ?ecologisch architect zoekt ecologisch bouwmateriaal. Duurzaam, gezond, anti-allergeen en dampopenecologisch bouwmateriaal om te printen3D-printen op ecologische wijze

We kunnen uit maïs en lijnzaad kunststoffen maken die we bioplastics of polylactiden noemen. We kunnen ook al 3D printen. (plaatjes van de firma Duoteq) Niet alleen in full-colour een onderdeel of een modelwielophanging, maar natuurlijk ook maquettes.

3D-print van Duoteq

Je kunt je voorstellen dat je dit ook gewoon schaal 1:1 doet. De printer is dan wel 20 meter breed en 10 meter hoog, maar die kun je als een kraan in grote delen opbouwen.  Electronica en laser heffen de onnauwkeurigheden op en zo kun je dan in een zeer grote mate van vormvrijheid een huis printen.

3D-print van een huis, is dat ecologisch, mijnheer de architect

Stel dat je aan 20 hectare maïs voldoende hebt voor de grondstoffen en de rest als brandstoffen (ook ter plaatse!) kunt aanwenden. Je hebt dan nauwelijks nog toegevoegde energie nodig. In het plaatje hierboven, is de “printer” (eigenlijk is het een soort super-combine)  net klaar met printen en ligt het maïsveld open. Het vergt even totaal anders denken dan we gewend zijn, maar dan kun je ook meteen de leidingen in de constructie “printen” en het isolatiemateriaal, dat vrijwel nooit anders is dan ingevangen stilstaande lucht, kan in dezelfde arbeidsgang meegenomen worden. Verstijvingsribben, sandwichconstructies en het mee-exetruderen uit een printkop van b.v. een Twaron- of glasvezel, kunnen de constructie ook meer dan voldoende sterk maken zonder staal.Onderdelen die slijten of onderhouden moeten worden kun je sluitend, maar demontabel meeprinten. De wielophanging boven is met alle onderdelen in één keer geprint, tot en met een draaiend kogellager!

Er is nagenoeg geen afval bij de bouw en als het huis ooit aan het einde van zijn levensduur komt dan bellen we Akinori Ito van Blest.  Die heeft nu al een machine die diverse plastics weer in olie om kan zetten. http://blest.co.jp/. Ik zie al voor me dat we ook die machine op grotere schaal kunnen maken en het eerder geprinte huis gewoon weer in olie en een paar kisten onderdelen omzetten en het op de gewenste locatie opnieuw printen.

Van de bron, naar de nieuwe bron. Daar gaat het om. Als je aan de wieg (cradle) van iets staat is dat ook prima, maar laten we vooral ook in termen van de conceptie en de geboorte denken.