De Middelste Molen (in Loenen, bij Apeldoorn) is de oudste nog werkende papiermolen van Nederland. Er wordt nog steeds -en dat sinds 1622! – papier gemaakt. Ooit alleen op waterkracht, vandaag ook op stoom. De voorste en de achterste molen hebben ooit ook bestaan, maar dat zijn papier- en kartonfabrieken geworden op moderne leest. Bij de Middelste Molen kun je de meest prachtige papiersoorten nog handgeschept krijgen en laten maken.
We hebben, als uitbreiding van de voormalige directiewoning, een bezoekerscentrum ontworpen. Het dak is nagenoeg het dak van de oude molen, maar dan -het gaat tenslotte om papier – als origami gevouwen. Verder hebben we kozijnen ontworpen alsof ze een uitvergroting zijn van een stuk papier. Een beeld zoals je door de microscoop ziet als je naar papier kijkt.
Het plan is door 64 vrijwilligers en wat vaklui gebouwd. Behoorlijk foutvrij. Het begint er ook al op te lijken… (Inderdaad, die hele mooie “papiervezel-kozijnen” hebben de eindstreep niet gehaald.)
Door de openingen die door het “vouwen” van het dak overblijven, is er uitzicht op de verschillende windstreken. Door één van de zijden kijk je op de oude papiermolen:
De oude dienstwoning die sinds 1928 bij de papiermolen staat, is entree voor het nieuwe bezoekerscentrum geworden. Op de foto hierboven kijk je vanauit het nieuwe gedeelte, ook weer onder zo’n “vouw”, terug naar die dienstwoning, waar nu de balie staat.