Wie een earthship-concept of een aardehuis wil realiseren kan bij ons terecht, maar we kunnen nog meer. Er zijn vele ecologische gebouwen en concepten. Een earthship is de naam voor een type  huis zoals dat door de Amerikaan Michael Reynolds is ontwikkeld. Met oude autobanden, flessen en ander hergebruik wordt een ondiepe, brede, zuid-georiënteerde, meestal één- of anderhalflaagse constructie opgezet die op het noorden en vaak ook deels oost en west is aangeaard en een aangeaard of groendak heeft. De zuidzijde van de woning fungeert als een soort  kas of serre, die de zonnewarmte benut.

earthship noemen we aardehuis of landark. eenvoudige technologie, zonnepanelen, PV-panelen, betonkernactivering, energieopslag, bodemopslag

earthship Schotland

Massa zorgt voor thermische traagheid zodat het in de zomer koel en in de winter warm kan blijven. Belangrijk in het Earthship-concept is de eenvoudige technologie waarin de bouw wordt uitgevoerd. Dan is veel zelfbouw mogelijk.  In Nederland zijn momenteel een aantal groepen mensen Aardehuizen aan het ontwikkelen.  Bij enkele ben ik betrokken.

AUTOBANDEN ?

Vanuit mijn ruim 27 jaar ervaring als ecologisch architect op deze plaats enkele adviezen: Enige voorzichtigheid ten aanzien van autobanden is geboden. Zij zijn van synthetisch rubber en bevatten allerlei toeslagstoffen om het rubber  enerzijds slijtvast, anderzijds kleurecht, UV-bestendig en toch ook weer soepel te houden. Mijn advies: laten we het autobandenprobleem t.z.t. op een chemisch slimmere manier oplossen.  Indachtig de Cradle-to-cradle-principes is dit hergebruik van autobanden ook “downcyclen” terwijl hergebruik liefst “upcyclen” moet zijn.  Zo vind ik het ook zonde om hoogwaardig materiaal blikjes en flessenbodems in muren te stoppen. Ook dat is down-cyclen. Ik houd die materialen liever zuiver. (Voor zo’n prachtige wand met zichtbare flessen moet je het natuurlijk wèl gebruiken !)

DAMP-OPEN ?

Ik ben een groot voorstander van dampopen bouwen. Een huis is uw derde huid. Die moet ademen en dat is héél wat anders dan ventileren! Laat die huid vooral geen condoom zijn die u van de kosmos afscheidt. Een aangeaard huis met een grasdak, dat aan de zuidgevel vrijwel uitsluitend uit glas bestaat  heeft zeer weinig mogelijkheden om te ademen. Let daar goed op.

VOORZICHTIG

Nog een milde waarschuwing: zelfbouw kan enorm veel voldoening schenken, maar het vraagt ook zéér veel doorzettingsvermogen. Verkijk u daar niet op.  Ook belangrijk:  Bij zeer goed geïsoleerde huizen is opwarming in de zomer veel eerder een probleem dan afkoeling in de winter. Hoe de zuidzijde (kas, serre, gangzone, zomer-winter-uitbreiding) wordt gebruikt en afgeschermd bepaalt veel. Wij adviseren u graag en hebben nog vele andere mogelijkheden voor bio-ecologische, autarke of anderszins duurzame huizen.

Een earthship of een ander autarkisch concept past niet zomaar in de Nederlandse regelgeving. Het Bouwbesluit en veel gemeenteverordeningen verbieden bijvoorbeeld woningen die niet zijn aangesloten op nutsvoorzieningen en de aan het Bouwbesluit gekoppelde NEN-bundels werpen nog veel meer bezwaren op.