Luxe villa’s bouwen

Luxe villa’s bouwen. Wie wil dat nou niet?

Google maar eens op “luxe villa bouwen” er zijn talloze aanbieders van luxe catalogusvilla’s en talloze adviseurs en ontwerpers die dat graag doen. Een eerlijk is eerlijk: het is natuurlijk fijn als een budget zodanig is dat je niet op kwaliteit hoeft te beknibbelen.

Mijn eerste vraag aan u zou zijn: Wat is essentieel voor u in “wonen”. Een luxe villa is namelijk wel leuk, maar als het wonen zoals u het zich had voorgesteld karakteristiek niet bij u hoort, is het een arme villa in plaats van een luxe. Een kast van een huis, dat u het gevoel geeft in een kast in het huis te wonen. Wat is voor u de belangrijkste plek in huis? En hoe bent u daar? Om de houtkachel met de hele familie? Aan tafel in een grote eetkamer? Of in een woonkeuken? Of juist een werkkamer? Of misschien wel de badkamer als tempel van rust?

En wat voor materiaal wilt u om u heen? Natuurlijk materiaal? In materiaal-eigen keuren? Warm aanvoelend? Een beetje robuust vorm gegeven of juist heel abstract? Luxe materiaal? Iets hards glanzends op de vloer (zwarte graniet bijvoorbeeld) of hout dat een beetje getekend is? Of een heel lichte gietvloer? Hoe moet uw huis aanvoelen als u het aanraakt? Gek genoeg zijn deurkrukken, kastgrepen, leuningen en raamboompjes vaak van metalen. Die zijn koud bij aanraken. Het geeft toch een veel rijker gevoel als uw huis “warm” – misschien wel letterlijk warm – aanvoelt? Mijn eerste advies aan u is: maak uw huis luxe voor uzelf. Wat een ander als luxe beschouwt is toch alleen maar zo voor die ander?

Gorate-rommel-catalogus-bouw-1

Een luxe villa in stijl van de jaren dertig? Als u bedoelt 2030 en verder, lijkt me dat een hele leuke uitdaging. Bel dan vooral! Als u bedoelt: een huis met een stijl uit de jaren dertig van de vorige eeuw, (zoals hierboven) vraag u dan eens af: waarom wilt u dat? Omdat de lijnen mooi zijn? Het materiaal ambachtelijk? Waterpaseinden aan de doorstekende dakgoot zo elegant? Zeker. We bouwden toen mooi. Uitgekiende verhoudingen, eenduidige beeldtaal door bijvoorbeeld grote dakvlakken, enzovoorts. Maar luxe? De tegels waren nauwelijks waterdicht in die tijd. Altijd condens op het enkel glas. Oncomfortabele verwarming. Waarom dat imiteren, bijna een eeuw later? We kunnen diezelfde elegantie, diezelfde ambachtelijkheid, een goed comfort toch net zo goed, of beter, bereiken met materialen en vormen van deze tijd?

ecologische luxe villa

luxe villa, ecologisch gebouwd

Bouw vooral iets authentieks. Iets dat ècht bij u hoort.