zoek een architect, doe de test !

Zoekt u een architect ? Wilt u modern ? Wilt u dertiger jaren ? Frank LLoyd Wright ? Een boerderij ? Een notariswoning ? Of  wilt u een huis van de toekomst ? Een passiefhuis of Earthship ?  Een architect zou u in wezen met àl die vragen moeten kunnen helpen.  Een goed voorbeeld voor mij waren Buijs en Lürssen, die zowel het antroposofisch ziekenhuis in Scheveningen (organische architectuur) als het kantoor van “de Volharding” (de Stijl) ontwierpen. Totaal verschillende uitgangspunten.

Voor mij is vooral van belang wat de achtergrond van uw wensen is.  Want let wel: Toen Buijs en Lürssen hun meesterwerken bouwden, waren die op en top modern. Waarom grijpen we in deze tijd zoveel terug op beelden van “toen” ? Waarom worden dertiger jarenhuizen, notariswoningen, boerderettes en nog wat van dat soort anachronismen gevraagd?. Dat antwoord is duidelijk: er was in die tijd aandacht voor detail, voor geborgenheid en menselijke maat. Gebouwen waren “aanraakbaar”, rijk voor het oog om af te tasten en meestal veel gezonder dan nu.

Maar: de dertiger jaren ? Dat waren de crisisjaren ! Dat leverde leuke bouw op, maar de imitaties die je daarvan in deze tijd ziet, zijn meestal matig:  Trespa-gootbetimmering, MDF-keukendeurtjes, glas-in-lood of raamroetjes in dubbelglas en PUR-schuim in de spouw hebben natuurlijk in wezen niets meer met dat èchte karakter te maken. Als er na de redelijke buitenkant ook nog bezuinigd moet worden en er komen plaatstalen binnendeurkozijntjes, board-deurtjes en spackwerk op de muur van het dertiger-jarenhuis, en dan is de essentie wel zo’n beetje gemist.

U kunt ook met middelen van deze tijd een warm, geborgen, menselijk gebouw maken. Het gaat er vooral om de archetypische aspecten te raken. Dáárvoor zetten wij ons in. Er zal binnenkort een ludieke test aan deze site verbonden worden. Test voorlopig eens even deze vraag op u zelf:  Waar komt die wens vandaan ? (en antwoord dan niet al te oppervlakkig…..)

Michaël de Vos     (naar startpagina)