ecologisch bouwen, duurzaam bouwen, energiezuinig, warmtepompboiler, buffervat

 

ecologisch bouwen, duurzaam bouwen, energiezuinig, warmtepompboiler, buffervat

De entree van het huis. Een overdekt, warm welkom.

Een opdrachtgever was al anderhalf jaar met een collega-architect en een aannemer aan het stoeien, voordat hij bij ons kwam. De regels op Zeeburgereiland waren streng, maar hoe streng bleek pas een dag na opdracht, toen de opdrachtgever een brief kreeg dat hij nog acht dagen had om een complete vergunningaanvraag in te dienen.

Haastige spoed……

duurzaam bouwen, ecologisch bouwen, natuurlijk ventileren, dampopen bouwen, Zeeburgereiland: woningen aan het IJ, onder architectuur gerealiseerd. Spoed.....

Het huis, links, in zijn omgeving, nog zonder buren links.

Zelden zo intensief aan een plan gewerkt. In twee dagen een voorlopig ontwerp, in het weekend het definitief ontwerp gemaakt, maandagochtend alle stukken naar de constructeur, dinsdagmiddag alles terug, donderdagnacht, een half uur voor de deadline de complete vergunning ingediend mèt EPC, daglichtberekeningen, details, kwaliteistverklaringen en al. Dat scheelde de opdrachtgever EUR 10.000,- boete.

 

Toch goed…..

Dat haastige spoed ook goed kan zijn, bleek tijdens de bouw. Het was natuurlijk voor de opdrachtgever niet gemakkelijk om op zó’n korte termijn als een paar dagen alle noodzakelijke beslissingen te nemen. Omdat wijzigingen wel te voorzien waren, was het ontwerp zodanig flexibel dat die wijzigingen ook allemaal konden worden doorgevoerd.

Zo kon een zeer ruime slaapkamer op de verdieping als aparte studio ontsloten worden vanuit het trappenhuis, en zelftandig verhuurd.

Zo zijn uiteindelijk de BG en de verdieping als aparte woning afgesplitst en verkocht.

Kleur!

Het werk is ondertussen gereed. Het valt op als een van de weinige huizen in het blok met een echte kleur. De buren “Blok 6” dat in collectief opdrachtgeverschap wordt gebouwd krijgt ook al betrekkelijk weinig kleur, zodat onze opdrachtgever nu al bekend staat als de man van het blauwe huis. Dat staat hem goed. Hij is een kleurrijk mens.

Lekker warm.

Bij een test jongstleden oktober (2017), is gebleken dat het bovenhuis, als de verwarming geheel uitstaat, in een week niet meer dan twee graden afkoelt. Dat is, terwijl er geen andere warmtebronnen zoals mensen en apparaten aanwezig waren, zéér weinig. De vloerverwarming hoeft in vol bedrijf ook maar een paar graden temperatuurverschil met de ruimte te hebben.

Het boven- en het benedenhuis hebben ieder een eigen buffervat van 1500 liter. Daarin wordt vermogen uit zowel vacuümcollectoren als elektriciteit PV-panelen in de vorm van warm water bewaard. Bovenin het vat warmte genoeg voor tapwater, onderin het vat koel genoeg voor de vloerverwarming. Het ventileren gebeurt door frissen buitenlucht binnen te halen en mechanisch af te voeren. Door de layaout van het ventilatiesysteem kunnen we te zijnertijd – dat doen we vandaag nog niet eens – de warmte uit ventilatielucht terugwinnen en ook in warm water omzetten. Zo blijft de lucht in huis ècht fris.

interieurarchitectuur

Het interieur zoals het gedacht was, met meubilair van le Corbusier, Premsela, Ingo Maurer

Airbnb of expats?

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ondanks het geweldige uitzicht op het IJ, heb ik de opdrachtgever aanvankelijk afgeraden hier te gaan wonen. Direct naast hem zou een groot appartementencomplex verschijnen en op 12 meter afstand van de achtergevel, zou met een paar jaar de achtergevel van de achterbuurman staan over minstens 12 meter hoogte.

Halverwege de bouw besloot de opdrachtgever inderdaad niet zelf hier te gaan wonen. Ook hier kwam de flexibiliteit van het plan weer goed van pas. Het bovenhuis is met een extra toilet geschikt gemaakt voor verhuur als airbnb of als verhuurobjekt voor expats.

Interieurarchitectuur, ecologisch bouwen, hergebruik, brocante, duurzaam bouwen.

Het interieur van het airbnb-gedeelte zoals het is uitgevoerd.

Details.

Heerlijk is wel, dat de opdrachtgever de kans heeft geboden ook aan details aandacht te besteden. Van alle betegelde wanden  is het patroon uitgetekend en zo kon ook voor de trappen een elegante ballustrade met een eigen ontwerp spijlen gerealiseerd.

Het tegelwerk van een van de drie badkamers.

Interieurarchitectuur, trapspijlen

Interieurarchitectuur, de trapspijlen (trappen uit inlands eiken)

 

 

 

 

 

 

 

De buren. Blok 6

Het pand van de buren is nog volop in aanbouw, maar men was zo vriendelijk ons een plaatje toe te staan dat door hen is gemaakt, met het nieuw te bouwen gebouw er reeds op.  Ook nu blijft het blauwe huis wel echt het blauwe huis!

 

ecologisch bouwen

Het straatbeeld vanaf de hoek.