310-Dakopbouw

De opdrachtgevers wilden, nadat we een paar jaar eerder al een uitbreiding aan ditzelfde huis voor ze realiseerden, het huis twee extra slaapkamers geven en een overloop om te spelen of te studeren. Deze wensen vroegen om een duidelijk andere aanpak dan men elders in de buurt vindt. Daar heeft men veelal het bestaande dak als het ware iets opgetild, om daaronder ruimte te maken voor één slaapkamer en een overloop.

ecologisch, dampopen, circulair, kookverf

dakopbouw vanaf de voorzijde

De opdrachtgevers hadden naast ruimtebehoefte ook gemeld de badkamer onder handen te willen nemen. Met het sloopwerk daarvoor in het vooruitzicht is de kans aangegrepen een nieuwe trap deels door de badkamer te leiden, zodat deze verder naar voren in het huis uitkwam. Daardoor werd een extra kamer mogelijk.

web4

Door de hoekverdraaiing in het ontwerp zijn diverse ramen met een nieuwe oriëntatie mogelijk geworden. Zo zijn veel nieuwe zichtlijnen ontstaan en veel plekjes waar het zonnetje diep het huis in valt. Een aantal ramen is zo geplaatst dat op de grond spelende kinderen ook naar buiten kunnen gluren terwijl zij zichzelf onbespied weten.  De opbouw is geheel in hout uitgevoerd en zeer damp-open.

We haalden de voorpagina van de (regionale) krant. Welstand vond het plan namelijk een waagstuk omdat het de grenzen opzocht van wat (ook wettelijk) nog kan. Men stelde dan ook de eis dat de opdrachtgever en de aannemer zich precies aan de tekeningen zouden houden. Overbodig, want ik ben nogal streng….

Het project is een schoolvoorbeeld van onze “Serious play”: speelse, maar o zo serieuze omgang met de regelgeving, zodat uw huis ook echt UW huis wordt. Hier meer.

ecologsiche dakopbouw, Michael de Vos, architect. Damp-open


Leave a Reply