317-Huis Luiten

Dit project verkreeg een nominatie voor de Apeldoornse Architectuurprijs . Een enthousiaste jury  schreef onder andere: “Dit project is leuk, gek en gedurfd. Het straalt plezier en enthousiasme van zowel opdrachtgever als architect uit. Dit komt vooral tot uiting in de expressieve hemelwaterafvoer”  “…. de jury vindt de nominatie zeer op zijn plaats, omdat van de uitwerking van deze opdracht een voorbeeldfunctie voor vergelijkbare opdrachten kan uitgaan”.

Tussen allerlei grote en bekende namen, met dito projecten is de nominatie van dit kleine project een leuke bevestiging van mijn werkwijze, waarbij het belang van de mens en milieu (duurzaam en ecologisch bouwen) voorop staat en niet de architectonische ambities. De wens van de opdrachtgevers was een bestaand huis bijna tweeënhalf keer te vergroten.  Het woonhuis is gelegen op de grens  van het dorp en het bosgebied. De uitbreiding versterkt de overgang tussen dorp en bos, door zelf de overgang te verbeelden. De gevel van de uitbreiding is, net zoals bomen zijn, geheel van onbehandeld verticaal geplaatst hout .

Een stelsel van kolommen en draden kan begroeien en  verbeeldt de bladerkroon van de “bomen”. Inmiddels hebben zich vogels tussen de takken genesteld. De begroeiing vormt ook een natuurlijke zonwering, die het huis ’s zomers koel houdt en ’s winters de zon vrij spel geeft.

Het hierboven afgebeelde plan is een vroege versie.  De ruimte die als overdekte buitenruimte staat afgebeeld is later garage  geworden. De beeldende verbinding van het huis met zonlicht, aarde en water door middel van open hemelwaterafvoer over de gevel (tussen de kleuren van de regenboog)  is aanleiding voor prachtige ijspegelformaties in de winter.

 

Heerlijk aan dit project was voor de opdrachtgevers ook dat het een overwinning op de regelgeving was. Nadat vier eerdere plannetjes van collega-architecten waren gestruikeld, moest de afdeling stedenbouw erkennen dat wij in artikel “99, lid x, sub-z” een klein regeltje gevonden hadden dat dit plan “binnen het bestemmingsplan” trok. Aangezien de welstandcommissie al heel enthousiast was, werd het pleit in ons voordeel beslecht. Een goed voorbeeld van onze “Serious play

Houtskeletbouw, dampopen, ecologisch, energiezuinig

Leave a Reply