Nulenergiehuizen? Die bestaan niet…

plusenergie

Nulenergiehuizen ? Die bestaan niet.

Nulenergiehuizen bestaan niet, want nul energie verbruiken, dat gaat niet. Hoe zuinig je lampen, je kachel of je wasmachine ook zijn, je verbruikt energie. Hoe koel je je huis ook houdt, hoeveel warmte je ook terugwint, je zult verliezen hebben.

Het gaat steeds om het omzetten van energie. Het verhaal is dat plantaardig spul uit vroeger tijden is verteerd en langzaam olie en gas geworden. Dat kunnen we wel opstoken, maar algemeen wordt aangenomen dat de voorraad eindig is (ik weet dat nog zo net niet! kijk hier maar eens) en algemeen wordt aangenomen dat de CO2 die we met al dat verbranden maken schadelijk is. Ook dat weet ik nog zo net niet; het gaat om balans!

Hoe dan ook: Als je de energie die je met je huishouden gebruikt ook in of om je huis “duurzaam” opwekt, spreken we van een nulenergie- of als je veel opwekt, zelfs van een plusenergiehuis. En met “duurzaam” wordt dan weer bedoeld: zonder CO2 op te wekken of andere schadelijke emissies te doen.

plusenergie

school Aventurijn, energieneutraal of zelfs plusenergie voor elektriciteit

Valt het u op dat ik al behoorlijk wat tussen haakjes en aanhalingstekens heb gezet? Na ruim 27 jaar ecologisch bouwen en veel ervaring in energietechniek, slik ik niets meer voor zoete koek. Over het gemekker, de onzin en de sustainablabla, kan ik uren vullen! Een nulenergiehuis heet zo, als er evenveel energie ter plaatse wordt opgewekt als verbruikt.

Dus, door naar de vraag: Is het moeilijk om een plusenergiehuis of een nulenergiehuis te maken? Het stomme antwoord is: NEE. Het is makkelijk. Collectoren (PV-panelen, bedoel ik hier) kosten al een tijdje minder dan een euro per Watt-piek. Platvloers gezegd: als je maar genoeg panelen op je dak plakt, krijg je vanzelf een nulenergiehuis of beter.

Maar: hoeveel heb je dan nodig? Nou, kijk maar eens naar uw energierekening. Oude huizen doen zomaar tegen of over de 3000 m3 aardgas, nieuwere huizen zitten pakweg op de helft. (portiek-, etage- en rijtjeswoningen doen ook makkelijk minder) Het electriciteitsverbruik van het gemiddelde huishouden ligt met 2,2 personen net boven de 3000 kWh op jaarbasis.

De rest is even rekenen: Aardgas heeft een energie-inhoud van 9,7 kWh. Bij een gemiddelde hoog-rendementsinstallatie, krijg je pakweg 25.000 kWh uit je 3000 m3 aardgas. Tel daarbij op je elektriciteitsverbruik van 3000 kWh en je moet dus voor 28.000 kWh aan zonnepanelen installeren als je alles elektrisch en zelf wilt doen. Goede PV-panelen leveren zo’n 120 kWh per m2 op jaarbasis. Dan geeft dus een resultaat van ruim 230 m2 PV-panelen.

Nulenergie- of plusenergiewoningen, hier een project in Aa en Hun (niet van bureau de Vos)

Nulenergie- of plusenergiewoningen, hier een project in Aa en Hun (niet van bureau de Vos)

Wááát???? 230 m2? Zo groot is m’n dak toch niet??? Nee, inderdaad. Meestal niet. Het werkelijke antwoord op de vraag of nulenergiehuizen maken moeilijk is, is dus: JA, het kan nog best eens tegenvallen.

Deze foto is van een project in Aa en Hunze. Die woningen heten energieneutraal. Ze zijn energieneutraal voor “het gebouwgebonden energieverbruik”; met waterbedden en drogers en Amerikaanse koelkasten moet je niet aankomen. “Er is backup van het net” lees ik op de website. Gelukkig maar. Ik weet bijna zeker dat ze behoorlijk tekort gaan komen. Daarbij: Willen dat al onze architectuur er zo uit gaat zien?