Een Tiny Houses, je zielsruimte?

Met enige regelmaat bereikt me de vraag om een ecologisch Tiny House te ontwerpen.

De herkomst van die vraag begrijp ik heel goed, zeker in deze tijd. De rente is weliswaar laag, maar kavels zijn zeker in de Randstad nauwelijks meer te betalen. Dat een timmerman tegenwoordig dik door de 50,- per uur kost en specialisten nog duurder zijn, maakt bouwen tamelijk kostbaar. Een echt Tiny House, dat wil zeggen met bijvoorbeeld in totaal minder dan 30m2 vloeroppervlak. Dat scheelt dus veel geld.

ecologisch bouwen aan een Tiny House

Tiny House, but not to tiny

Niets dan voordelen?

Bijkomend voordeel: een goed ontworpen Tiny House past op één vrachtwagen en kan dus zo worden verplaatst. Net zo’n voordeel is dat een Tiny House van 26m2 nauwelijks serieus gewicht heeft en dus ook op rails kan worden geplaatst om van de zon af, of juist in de zon te worden gedraaid, al naar de behoefte aan zoninstraling of zonwering.

Tenslotte doet een Tiny House het ecologisch goed, omdat het weinig materiaalbeslag legt. Ja, uiteraard moet je dan nog steeds zoveel mogelijk ecologisch, energiezuinig en gezond werken.

Alle voordelen zou je denken. En vanuit de geschetste perspectieven is dat juist.

Beleid: positief ten opzichte van Tiny Houses

Nog een aspect dat b.v. gemeenten graag zien: Tiny Houses zijn zó makkelijk verplaatsbaar en zo snel te realiseren, dat gemeenten tijdelijke bestemmingsplannen maken waarin op locaties die onder normale omstandigheden niet in aanmerking komen voor woningbouw, toch gebouwd kan worden. Dat levert ze dus geld op. Dáár wordt ik voor de eerste gevallen al iets minder vrolijk van. Gemeenten speculeren op een nog erg jonge ontwikkeling, die zich nog moet bewijzen. Ik verdenk diverse gemeenten van al te gemakklijk handelen omdat het hun portemonnee goed uitkomt. De risico’s van het latere “algemeen belang” wordt afgewenteld op de Tiny House bezitter wiens schade -ik hoor het een rechter al uitspreken – niet disproportioneel is, ten opzichte van het geboden woninggenot gedurende vijf of tien jaren.” Het woord hype is te negatief, maar ik heb dus óók wel enige bedenkingen bij Tiny Houses.

Ontspullen vs “S(t)uffocation”

Epicurus zei het al: “Rijkdom bestaat niet uit het hebben van veel bezit, maar uit het hebben van weinig behoeften.” Het is al bijna een modewoord: ontspullen. Wáár aan ontspullen is dat “we” bijna stikken in onze spullen. “Stuffocation” aldus James Wallman. Terwijl de woningbezetting erg laag is, zien we tegelijkertijd dat de verhuurders van opslagruimte geweldig goed garen spinnen bij het teveel aan bezit van de meeste mensen.

Een Tiny House dwingt je, als je uit een woning van 80 of 200m2 komt om héél veel spullen weg te doen. Men zegt dat ontspullen de geest tot rust brengt.

De tuin van Epicurus volgens Rubens

De tuin van Epicurus volgens Rubens

Zielsruimte

Is een Tiny House Je zielsruimte? Dat is de belangrijkste vraag die je moet beantwoorden voordat je er een gaat bouwen. Past jouw persoonlijkheid, ontspult, of anderszins tot rust gekomen binnen die 26m2 ?

Ik twijfel (plaatsvervangend) voor veel mensen. Sommige mensen zijn bijzonder opgelucht als ze na jaren een vreselijke baas of collega’s op hun werk, een afschuwelijke partner of andere moeilijke omstandigheden kunnen verlaten. Vaak merken ze daarna, dat die nieuwe baan, die nieuwe partner of die andere stad toch ook de nodige problemen meebrengen. De opluchting van het eerste moment verdwijnt en al snel blijkt dat het probleem dat je in je buitenwereld had geprojecteerd (je baas, je collega’s, je buren of je partner) toch van jou is. Het spel begint van voren af aan. Zo kan het ook gaan met een huis. Sommige mensen voelen zich niet thuis in hun huis. Vaker is het te klein dan te groot -een verhaal apart – maar voor de Tiny House liefhebbers is hun huis dus eerder te groot dan te klein.

Wanneer niet, wanneer wel?

Als je Tiny House een vlucht is uit de werkelijkheid, een je verbergen voor wellicht diepgravende problemen op je werk of in je huwelijk, doe het dan niet. Als je beweeglijke geest niet tot rust kan komen op één plek, maar het zoekt om te leven als een nomade, doe het dan niet. Ga dan door gesprekken, door schilderen, door lezen of door meditatie naar binnen, en los op wat je hebt op te lossen. (met enige voorzichtigheid, dit: ik ken èchte nomaden!)

Maar als je huidige huis werkelijk te groot voelt, en misschien ook wel ìs, dan kun je een Tiny House overwegen. Het is niet onlogisch dat dat gebeurt: we hebben van net voor de tweede wereldoorlog tot vandaag, een daling in de woningbezetting gezien van 6,5 tot -hou je vast – 1,7 bewoner per woning.

Als je een starter bent, overweeg het dan gerust ook. Maar kijk wel of je groeiperspectief in je Tiny House past. Partner? Kinderen? Hobby’s? Het huis verplaatsen? De toekomst is lang!

Andersom: Heb je “dode” ruimte in je huidige huis? Verdwijnt het leven uit bepaalde delen? Zie je hele stukken zelden of nooit? Overweeg dan een kleinere ruimte. Mogelijk is dan een Tiny House wel degelijk een goede oplossing.

Zie je huis vooral als je zielsruimte. Net zoals je mentale ruimte tegenover je partner, je collega’s, je baas of juist je personeel. Heb je die duidelijk, bouw of kies dan je huis.

Hoe?

Maak je één onveranderlijk gebouw, of meerdere schakelbare…? Of misschien zelfs een expanderend gebouw? Dat laatste lijkt me héééél leuk om een keer te doen. Kijk eens hiernaar:

 

Ecologisch bouwen, in beerput Nederland….

Ecologisch bouwen…..soms vraag je je af waarvoor je het allemaal doet….

Wie de documentaire beerput Nederland gezien heeft, zou zich kunnen afvragen of dat hééééle kleine druppeltje ecologisch bouwen op die gloeiend hete plaat van totaal niet ecologische industrie nog wel enige zin heeft. Karin Spaink verzuchtte het ook al in het Parool: Het is ontmoedigend hoe de overheid enerzijds beklemmend omgaat met haar burgers en anderzijds zo “ruimhartig” met de industrie. De ene vrijstelling dividendbelasting, na de andere maatschappelijke reddingsoperatie of maar wéér een verruiming vsn Schiphol….

Het is ook bizar: dat kleine kikkerlandje van ons, hoort bij de grootste 20 economiën internationaal. Nederland is na de VS de grootste landbouwexporteur ter wereld!!!. En de mest- en pesticidegevolgen daarvan moeten we dan maar allemaal oplossen op die goed 41.000km2 die Nederland groot is. Dus nog even: Plaats 2 als landbouwexporteur, plaats 17 op de wereldranglijst naar BNP en plaats 133 op de wereld-ranglijst naar oppervlakte. En het is nog gekker: Die landbouw van ons is dan vervolgens nog maar een paar procent van ons BBP. En daarvoor hebben we dan megastalbranden, ziektecrises als de Q-koorts en de MKZ, mestbergen, melkplassen, instortende prijzen gepaard aan de kiloknallers en de plofkippen. Het is allemaal te zot voor woorden.

Ecologisch produceren.

Maar er is hoop. Dankzij de roependen in de woestijn, wordt niet alleen ecologisch bouwen steeds meer gezien, maar ecologisch produceren ook. Jongens als MOSA, Ahrend, Sphinx zijn ondertussen koplopers in Cradle to cradle geworden.

Ik blijf dus onvermoeid….nou, beter onverdroten, ecologisch werkzaam. Als dat al geen landelijk resultaat heeft, dan is het maar domweg voor de gezondheid van m’n opdrachtgevers. In een damp-open, goed ademend, goed geventileerd, veld- en storingsvrij huis woon je nu eenmaal met meer ondersteuning voor je vitaliteit, dan oneerbiedig gezegd zo’n dampdicht plastic condoom.

Beerput Nederland

Nulenergiehuizen? Die bestaan niet…

Nulenergiehuizen ? Die bestaan niet.

Nulenergiehuizen bestaan niet, want nul energie verbruiken, dat gaat niet. Hoe zuinig je lampen, je kachel of je wasmachine ook zijn, je verbruikt energie. Hoe koel je je huis ook houdt, hoeveel warmte je ook terugwint, je zult verliezen hebben.

Het gaat steeds om het omzetten van energie. Het verhaal is dat plantaardig spul uit vroeger tijden is verteerd en langzaam olie en gas geworden. Dat kunnen we wel opstoken, maar algemeen wordt aangenomen dat de voorraad eindig is (ik weet dat nog zo net niet! kijk hier maar eens) en algemeen wordt aangenomen dat de CO2 die we met al dat verbranden maken schadelijk is. Ook dat weet ik nog zo net niet; het gaat om balans!

Hoe dan ook: Als je de energie die je met je huishouden gebruikt ook in of om je huis “duurzaam” opwekt, spreken we van een nulenergie- of als je veel opwekt, zelfs van een plusenergiehuis. En met “duurzaam” wordt dan weer bedoeld: zonder CO2 op te wekken of andere schadelijke emissies te doen.

plusenergie

school Aventurijn, energieneutraal of zelfs plusenergie voor elektriciteit

Valt het u op dat ik al behoorlijk wat tussen haakjes en aanhalingstekens heb gezet? Na ruim 27 jaar ecologisch bouwen en veel ervaring in energietechniek, slik ik niets meer voor zoete koek. Over het gemekker, de onzin en de sustainablabla, kan ik uren vullen! Een nulenergiehuis heet zo, als er evenveel energie ter plaatse wordt opgewekt als verbruikt.

Dus, door naar de vraag: Is het moeilijk om een plusenergiehuis of een nulenergiehuis te maken? Het stomme antwoord is: NEE. Het is makkelijk. Collectoren (PV-panelen, bedoel ik hier) kosten al een tijdje minder dan een euro per Watt-piek. Platvloers gezegd: als je maar genoeg panelen op je dak plakt, krijg je vanzelf een nulenergiehuis of beter.

Maar: hoeveel heb je dan nodig? Nou, kijk maar eens naar uw energierekening. Oude huizen doen zomaar tegen of over de 3000 m3 aardgas, nieuwere huizen zitten pakweg op de helft. (portiek-, etage- en rijtjeswoningen doen ook makkelijk minder) Het electriciteitsverbruik van het gemiddelde huishouden ligt met 2,2 personen net boven de 3000 kWh op jaarbasis.

De rest is even rekenen: Aardgas heeft een energie-inhoud van 9,7 kWh. Bij een gemiddelde hoog-rendementsinstallatie, krijg je pakweg 25.000 kWh uit je 3000 m3 aardgas. Tel daarbij op je elektriciteitsverbruik van 3000 kWh en je moet dus voor 28.000 kWh aan zonnepanelen installeren als je alles elektrisch en zelf wilt doen. Goede PV-panelen leveren zo’n 120 kWh per m2 op jaarbasis. Dan geeft dus een resultaat van ruim 230 m2 PV-panelen.

Nulenergie- of plusenergiewoningen, hier een project in Aa en Hun (niet van bureau de Vos)

Nulenergie- of plusenergiewoningen, hier een project in Aa en Hun (niet van bureau de Vos)

Wááát???? 230 m2? Zo groot is m’n dak toch niet??? Nee, inderdaad. Meestal niet. Het werkelijke antwoord op de vraag of nulenergiehuizen maken moeilijk is, is dus: JA, het kan nog best eens tegenvallen.

Deze foto is van een project in Aa en Hunze. Die woningen heten energieneutraal. Ze zijn energieneutraal voor “het gebouwgebonden energieverbruik”; met waterbedden en drogers en Amerikaanse koelkasten moet je niet aankomen. “Er is backup van het net” lees ik op de website. Gelukkig maar. Ik weet bijna zeker dat ze behoorlijk tekort gaan komen. Daarbij: Willen dat al onze architectuur er zo uit gaat zien?

Bouwkavels in Apeldoorn

Mansart-kap-huis-1Apeldoorn legt de rode loper uit voor kopers!

De tekst van de folder over Kavels in Apeldoorn is superpositief. “Woondroom of werkelijkheid?” en “Iedereen droomt wel eens van een eigen huis”. Er is zelfs een hele winkel voor die bouwkavels en je kunt automatisch op de hoogte gehouden worden van het laatste kavelaanbod. Er komt een heuse workshop (2 juni al!) op Marktplein 33 (van 19.00 tot 22.00 uur)

Er zijn terwijl ik dit schrijf, op 23 mei 2015, zijn er zes bouwkavels in de aanbieding: 427m2 voor EUR 160.000,-. Wàt? Honderdzestigduizend euro voor nog geen 500m2???Een kavel van 998m2 kost EUR 277.000,- http://bit.ly/1cbvrBm Dat doet als Amsterdamse prijzen aan, zeg.

Even ter vergelijking: Bij ons in Loenen kun je voor EUR 160.000,- bouwkavels van ongeveer 1000m2 kopen! Die bouwkavels liggen op 6 minuten rijden van Apeldoorn, 11 minuten tot het centrum. Tel uit je winst: een ruime ton. Daar kun je wel wat voor reizen, toch? Woon je meteen in het prachtige landelijk gebied aan de rand van de Veluwe en je krijgt er meteen een ecologisch architect bij.

Toch maar eens even kijken ? http://bit.ly/1Rcy19U

de kikker en de prins in de Wabo.

De prins “formerly known” as…..kikker….

Soms wordt een kikker tot prins gekust. Dat lijkt een sprookje.

Toevallig werd deze kikker door de koning zelf, de overheid, verleid. In 2010 een toenadering en in oktober 2011: Paf! Daar werd de kikker vol op de mond gekust! En daar was de prins: fikse afwijkingen van een bestemmingsplan mogelijk, in wat eigenlijk “een kruimelregeling” heette.

Het is nu 2013. Als je de prins nog wilt trouwen moet je snel zijn, want gemeenten hebben het in de gaten gekregen en veel gemeenten hebben plannen voor beperkende regelingen.

Watskebeurt?

De nieuwe Wet ruimtelijke ordening, sinds oktober 2010 van kracht, kende het begrip vrijstelling niet meer. Daarvoor kwam in de plaats de afwijking van het bestemmingsplan. Wie af wil wijken  moet sindsdien “een verzoek tot afwijking van het bestemmingsplan artikel 2.1 eerste lid onder c van de Wabo” doen. De bevoegdheid van de gemeente om voor afwijkingen toch een omgevingsvergunning te verlenen wordt geregeld in artikel 2.12 eerste lid, onder a, onder 2,  van de Wabo.(hier staat een plezierige weergave van alle wetten in NL, maar het blijft straffe tekst: hou je vast!

1. Voor zover de aanvraag betrekking heeft op een activiteit als bedoeld inartikel 2.1, eerste lid, onder c, kan de omgevingsvergunning slechts worden verleend:

a. indien de activiteit in strijd is met het bestemmingsplan of de beheersverordening:

2°. in de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen gevallen, of

Dit artikel zegt met zoveel woorden dat de gemeente hiertoe bevoegd is, mits de afwijking valt binnen een categorie die bij Algemene maatregel van Bestuur is aangewezen. Die Algemene maatregel van Bestuur (AmvB) is de Bor, het Besluit omgevingsrecht. Daar schuilt de kikker in artikel 4 lid I van Bijlage II. (Volg je het nog? Lang zoeken hè?!).

De kikker:

Kop van de kikker: artikel 1, definitie: “bijbehorend bouwwerk: uitbreiding van een hoofdgebouw dan wel functioneel met een zich op hetzelfde perceel bevindend hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegen aangebouwd op de grond staand gebouw, of ander bouwwerk, met een dak; “

Romp van de kikker artikel 4: Voor verlening van een omgevingsvergunning waarbij met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2º, van de wet van het bestemmingsplan of de beheersverordening wordt afgeweken, komen in aanmerking:
1. een bijbehorend bouwwerk:

De bedoeling van de wetgever was uiteraard deze regeling te laten gelden zoals voorheen de vrijstelling artikel 19 lid 3 oude Wro bedoeld was: voor wat in de wandelgangen “kruimelwerk” heette. Maar toen kwam:

De kus

Als gevolg van een bezwaar van een omwonende tegen een bouwvergunning die de gemeente Eindhoven aan de Praxis had verleend, kwam een zaak voor de Raad van State. De hele uitspraak staat hier, maar de essentiële rechtsoverweging van de Raad was heel kort deze:

2.4.1 Uit de tekst van artikel 2.12, eerste lid, aanhef en onderdeel a, onder 2º van de Wabo blijkt niet dat is beoogd de toepassing van deze bevoegdheid te beperken tot planologisch ondergeschikte gevallen.

Niet beperkt tot planologisch ondergeschikte gevallen, dus en let wel: de Raad van State is ons hoogste college bestuursrecht

Over het paard getild

Daarmee kuste de Raad van State de kikker van de bijlage tot Prins van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Ik heb er vaker dankbaar gebruik gemaakt om bijzondere dingen gerealiseerd te krijgen, maar langzamerhand raakt de regeling over het paard getild. Veel gemeenten voelen zich voor “een oneigenlijke taak gesteld” om te oordelen of de regeling nu wel of niet ingeroepen kan worden. Overdreven wellicht, want gemeenten doen niet anders dan beoordelen of in elk individueel geval sprake is van goede ruimtelijke ordening en van doelmatig gebruik. Feit is dat diverse gemeenten nu beleid aan het ontwikkelen zijn om grenzen aan “de kruimelregeling” te stellen.

Wees er dus snel bij, voordat een volgend sprookje in duigen valt.

Luxe villa’s bouwen

Luxe villa’s bouwen. Wie wil dat nou niet?

Google maar eens op “luxe villa bouwen” er zijn talloze aanbieders van luxe catalogusvilla’s en talloze adviseurs en ontwerpers die dat graag doen. Een eerlijk is eerlijk: het is natuurlijk fijn als een budget zodanig is dat je niet op kwaliteit hoeft te beknibbelen.

Mijn eerste vraag aan u zou zijn: Wat is essentieel voor u in “wonen”. Een luxe villa is namelijk wel leuk, maar als het wonen zoals u het zich had voorgesteld karakteristiek niet bij u hoort, is het een arme villa in plaats van een luxe. Een kast van een huis, dat u het gevoel geeft in een kast in het huis te wonen. Wat is voor u de belangrijkste plek in huis? En hoe bent u daar? Om de houtkachel met de hele familie? Aan tafel in een grote eetkamer? Of in een woonkeuken? Of juist een werkkamer? Of misschien wel de badkamer als tempel van rust?

En wat voor materiaal wilt u om u heen? Natuurlijk materiaal? In materiaal-eigen keuren? Warm aanvoelend? Een beetje robuust vorm gegeven of juist heel abstract? Luxe materiaal? Iets hards glanzends op de vloer (zwarte graniet bijvoorbeeld) of hout dat een beetje getekend is? Of een heel lichte gietvloer? Hoe moet uw huis aanvoelen als u het aanraakt? Gek genoeg zijn deurkrukken, kastgrepen, leuningen en raamboompjes vaak van metalen. Die zijn koud bij aanraken. Het geeft toch een veel rijker gevoel als uw huis “warm” – misschien wel letterlijk warm – aanvoelt? Mijn eerste advies aan u is: maak uw huis luxe voor uzelf. Wat een ander als luxe beschouwt is toch alleen maar zo voor die ander?

Gorate-rommel-catalogus-bouw-1

Een luxe villa in stijl van de jaren dertig? Als u bedoelt 2030 en verder, lijkt me dat een hele leuke uitdaging. Bel dan vooral! Als u bedoelt: een huis met een stijl uit de jaren dertig van de vorige eeuw, (zoals hierboven) vraag u dan eens af: waarom wilt u dat? Omdat de lijnen mooi zijn? Het materiaal ambachtelijk? Waterpaseinden aan de doorstekende dakgoot zo elegant? Zeker. We bouwden toen mooi. Uitgekiende verhoudingen, eenduidige beeldtaal door bijvoorbeeld grote dakvlakken, enzovoorts. Maar luxe? De tegels waren nauwelijks waterdicht in die tijd. Altijd condens op het enkel glas. Oncomfortabele verwarming. Waarom dat imiteren, bijna een eeuw later? We kunnen diezelfde elegantie, diezelfde ambachtelijkheid, een goed comfort toch net zo goed, of beter, bereiken met materialen en vormen van deze tijd?

ecologische luxe villa

luxe villa, ecologisch gebouwd

Bouw vooral iets authentieks. Iets dat ècht bij u hoort.

 

Ecologisch bouwen: kierdichting en ventilatie

Er is veel te doen over isolatie, ventilatie, kierdichting en condens. Discussies, schades……Soms zou je denken dat isoleren zichzelf tegenwerkt:  Principieel gesproken is dat ook een beetje zo: Bij een goed geïsoleerde schil wordt immers het temperatuurverschil tussen het binnenste vlak van een constructie en het buitenste vlak groter.  Maar isoleren werkt natuurlijk net als bijvoorbeeld spanning en weerstand in een elektrische stroom: het spanningsverval over een grotere weerstand is hoger, maar de stroomsterkte neemt af. Inderdaad wordt het temperatuurverschil in een constructie groter, – het binnenoppervlak blijft warmer, het buitenoppervlak zal kouder zijn -maar het warmteverlies neemt af.

Condens

Toch is met isoleren voorzichtigheid geboden. Een constructie transporteert vocht naar buiten , als je hem daarvoor niet specifiek afsluit. Het is ook goed dat dat gebeurt. Maar: Lucht bevat altijd een absolute hoeveelheid vocht. Bij een gegeven hoeveelheid vocht, varieert de RELATIEVE luchtvochtigheid met de temperatuur. Bij een lage temperatuur kan lucht  minder vocht bevatten dan bij een hoge temperatuur. Wat gebeurt er in een constructie die geïsoleerd is: de damp die door de constructie naar buiten stroomt, komt een steeds koudere omgeving in die constructie tegen. Nogmaals: Hoe zwaarder geïsoleerd, hoe groter het temperatuurverschil. Het kan gebeuren dat de temperatuur in de buitenste lagen net zó laag is, dat de lucht die binnen een relatieve luchtvochtigheid van 55% had, tot 100% relatieve vochtigheid komt. Je passeert het z.g. dauwpunt en dan heb je dus condens in je constructie.

houtflex

Kierdicht vs. ventilatie

Een klein beetje condens is, zolang het in de relatieve vochtigheid van de materialen kan worden opgenomen, niet erg. Het zal in de zomer wel weer verdampen. Maar veel condens kan schadelijk zijn en leiden tot schimmel en rot.

Alle materialen hebben wel een zekere dampweerstand, zodat niet altijd alle vocht van binnen ook naar buiten stroomt en daar kan condenseren. Maar, hou goed in de gaten dat de dampweerstand van een kier praktisch nul is. Daardoor zal er aan de koude zijde van de constructie in een kier dus betrekkelijk veel condensatie optreden. Terwijl veel mensen denken dat een beetje kieren hebben dus gezond is en bijdraagt aan een frisse lucht, maak je het je constructie met kieren juist moeilijker om gezond te blijven. Niet doen dus! Goed kierdicht bouwen en het damptransport afgewogen beheersen door een goede materiaalkeuze. Daarnaast dus gewoon ventileren om woonvocht kwijt te raken. En wat mij betreft, daarover dadelijk nog wat meer: natuurlijk ventileren.

minerale wol vs. natuurvezels

Een glasvezel kan geen vocht opnemen. Een houtvezel wel. Als je een constructie isoleert met bijvoorbeeld Houtflex van Homatherm, kan de constructie in zichzelf vocht opnemen zonder dat dat tot condens en zonder dat dat tot verlies van isolatiewaarde leidt. Bij minerale wol is dat niet zo. In de isolatie kan nagenoeg géén water vocht opgenomen zonder dat dat tot verlies van isolatiewaarde leidt. Àls je dus toch wat condens in een constructie krijgt, treedt bij natuurvezels minder snel schade op.

Ventilatie…in balans?

Altijd goed ventileren! Dat is basisregel 1 van een gezond binnenklimaat. Het bovenstaande heeft hopelijk duidelijk gemaakt dat ventileren niet via kieren moet gebeuren, maar via ramen, deuren of roosters. Maak een goede kierdichte gebouwschil, en ventileer met bouwdelen die daarvoor bedoeld zijn.

Een langdurige discussie vindt plaats of je nu wel of niet moet ventileren middels een z.g. balansventilatie en, àls je dat toepast, of je dan je ramen nog wel open mag zetten.

Balansventilatie is ventilatie waarbij de toevoer van buitenlucht geschiedt via een warmtewisselaar die de warmte uit de af te voeren lucht overdraagt aan de frisse lucht die binnenkomt. In 99 van de 100 gevallen wordt die buitenlucht via vele meters kanalen het huis ingevoerd. Het voordeel is duidelijk: er gaat vrijwel geen warmte verloren. Het nadeel is ook duidelijk: filters, kanalen en als je die kanalen en filters niet duivels goed schoon houdt: huisstofmijt, ziektekiemen en dus een “sick building”.

balansventilatie

Ik ben bepaald geen voorstander van balansventilatie. Vooral niet van het toevoeren van (voorverwarmde) lucht via kanalen. Als we perse warmte willen terugwinnen uit ventilatielucht, zet ik liever een warmtepompboiler in, in combinatie met gewoon ècht frisse lucht van buiten via roosters en ramen. Wel mechanische afvoer dus, maar geen toevoer door kanalen. Uitzonderingssituaties: zeer vervuilde steden. In de binnenstad van Rotterdam kun je misschien maar beter je lucht wèl filteren.

Ramen open of niet, bij balansventilatie

Zet vooral regelmatig je ramen open. Ook als je balansventilatie hebt. Het “mag”. Natuurlijk is de balans van je mooie systeem verstoord op het moment dat je je ramen open zet, en is er energieverlies. Maar: ik neem niet aan dat je winterdag de hele dag je ramen open zet?

Op je gezondheid!

Ecologisch bouwen? Duurzaam financieren!

Als je een gebouw ecologisch wilt bouwen, zou je het ook ecologisch of duurzaam moeten financieren. In de wereld van 2013 is wel voldoende duidelijk dat “financieren” vrijwel niets met ecologie of duurzaamheid te maken heeft. De weinige mensen die de woorden duurzaam, ecologisch en financieren wel eens in één zin gebruiken hebben een gerust geweten als ze bij Triodos of SNS bankieren. Maar de facto is ook dat een illusie. Hier is waarom èn wat we eraan kunnen doen.

b193-2

Ecologie als illusie…

In tegenstelling tot wat iedereen denkt, komt al het geld NIET van de staat of de centrale bank. Slechts 3 tot 6% van het geld, de z.g. “base money” komt daar vandaan. Al het andere geld wordt door commerciële banken gecreëerd. Hoe? Uit het niets. Is dat schadelijk? Ja. Let wel: als de waarde van een economie, de uitwisseling van waarde tussen mensen, groeit, is het helemaal niet verkeerd als daar ruilmiddelen voor worden bijgemaakt. De omvang van de hoeveelheid geld volgt dan de omvang van de groei van de economie. Maar in de praktijk gebeurt er iets héél anders. Wezenlijk anders. Het erbij gemaakte geld wordt niet “zomaar” in omloop gebracht, het wordt tegen RENTE in omloop gebracht. Dàt heeft tot gevolg dat er alsmaar méér van moet worden gemaakt, ook zonder dat de èchte economie groeit. Er ontstaat groeidwang, want om niet ten onder te gaan aan inflatie, moet de reële economie ook groeien. Dat hele proces leidt tot speculatie, koerswinsten en -verliezen, hyper complexe financiële producten, gevaarlijke waarderingen (“Ratings”: drie dagen voor haar ineenstoring werd Freddy mac nog AAA gewaardeerd!) en dus: luchtbellen en ineenstortingen. En nog afgezien daarvan. Al zou de groei van de reële economie een groei van de financiële economie bij kunnen houden, dan zou die economie elke 17 jaar in waarde/omvang moeten verdubbelen. Op den duur volstrekt kansloos en op de wat minder lange termijn al héél schadelijk. We leven dus in een illusie.

Rente, een exponentieel probleem.

Stel dat Jozef, de vader van Jezus bij diens geboorte een cent op een bank had kunnen zetten tegen 3,6% rente. Weet u wat u daarvoor vandaag zou kunnen kopen? Denk maar mee: 1,036 tot de macht 2013. Als je dat uitrekent koop je 942 massieve aardbollen van goud! Een astronomische waarde en totáál ondenkbaar in de realiteit. Rente is dus eigenlijk levensgevaarlijk. Vandaag de dag bestaat de kostprijs van alle producten voor meer dan 40% uit verborgen rente. Rente die nodig was voor de financiering van de fabriek, de machines, het huis van elke werknemer, etc. Ook die lieve Triodos bank en de natuurlijke SNS dragen dus bij aan het grootste probleem in de wereld: de ziekte van ons geld. En in tegenstelling tot wat Triodos beweert, maakt zij zich gezien haar balans ook schuldig aan het z.g. fractioneel bankieren: meer geld uitlenen dan je hebt, c.q. op je balans kunt verantwoorden. Natuurlijk, Triodos is het beste jongetje van de klas, maar niettemin: op de verkeerde school!

Wat kunnen we doen? Duurzaam financieren.

We lijken machteloos tegen het enorme kartel van de banken en de staatsmacht die dat kartel mede in standhoudt, maar we kunnen wat doen. Sterker nog: We kunnen dat hele “to big to fail” systeem als een kaartenhuis in elkaar laten zakken, zonder schade voor de gewone mens. Wàt moeten we doen? Dit:

1- we moeten ons realiseren dat we het geld vrij van rente moeten maken.

2- we moeten zelf “de boekhouding” doen.

Bankieren is niet meer dan boekhouden. Wat de een aan waarde levert, koopt de ander. Of je nu kasgeld, kralen, spiegeltjes of digits op een server gebruikt: als je de balans houdt kun je economie maken. In Zweden en Denemarken kent men de rentevrije JAK-bank. In Duitsland kennen we de oZB, de ohne Zins Bewegung. Die zijn, net als in Nederland Fair4all(.nl) heel anders dan de z.g. LETS-systemen. Bij die laatste worden vooral kleinschalige diensten en producten aangeboden. Voor gas in je fornuis of stroom uit je stopcontact of een flinke partij zonnecollectoren kun je er nog niet terecht. Ik ben ervoor dat we kleinschalige systemen naast de euro oprichten. Gezamenlijk hebben die een enorme draagkracht. Terwijl de draagkracht groeit, mogen de euro en de gewone banken rustig in elkaar zakken.

b193

Duurzaam, want in balans.

Even omdenken. Stel je voor: Een flink woonhuis wordt gerealiseerd in 3000 manuren. Heel grof: twee manjaar. Tel daar het materiaal bij. Dat kost ongeveer even veel. Dat moet je dan toch met 4 manjaar van jezelf kunnen vereffenen in plaats van 30 jaar hypotheek?

De grond duur? De Duitse professor Margrit Kennedy wil in haar boek “Interest- and Inflation-free money” de grond in maatschappelijk eigendom geven. Het idee is leuk, maar ik denk dat als dat de staat is of een nutsbedrijf, dat we dan nog steeds geweldige graaipraktijken zullen zien. Ik ben ervoor de grond in collectief particulier eigendom te geven en bouwgrond niet anders te prijzen dan landbouwgrond. In Marinaleda(.com, in Spanje) zijn ze daarin als socialisten wat verder gegaan dan ik zou doen, maar men woont er héél betaalbaar. Tientjes in de maand! Het Nederlandse Fair4all is wellicht een goed begin.

Een gezonde economie in een paar woorden:

 1. Economie is een gevolg van menselijke activiteit, geen oorzaak
 2. Het ruilmiddel voor de activiteit is rentevrij en vrij van speculatie
 3. De economie kàn groeien door activiteit, maar mòet dat niet (vanwege rente)

Als je het me deze stellingen eens bent -er is nog veel over te vertellen – google er dan maar eens even op.

 

duurzaam bouwen, een paar basistips

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker ook als je plannen hebt je huis duurzaam te gaan bouwen. Door rekening te houden met een aantal zaken voordat je daadwerkelijk jouw duurzame woning gaat bouwen bespaar je jezelf een hoop tijd, geld en ergernis.

 • Oriënteer je woning zo dat bezonning een genot is en geen bedreiging van opwarming.
 • Maak een programma van eisen met toekomstperspectief. Het is zonde als je over vijf jaar alweer moet gaan verbouwen.
 • Investeer vooral in de gebouwschil. Die blijft lang. Mooie technische apparaten zijn elke paar jaar verouderd.
 • Maak je huis “afbreekbaar”: Gebruik zoveel mogelijk materiaal dat aan het eind van de levensduur met een gerust hart de tuin, de kachel en nog liever: opnieuw de fabriek of een nieuw gebouw in kan. Of het nu Bio-based, Cradle to Cradle of ecologisch heet doet er minder toe.
 • Maak je huis flexibel, maar wel karakteristiek. Beeldarme gebouwen hebben maatschappelijk een korte levensduur.
 • Maak een ademende constructie en denk aan de temperatuur van binnenoppervlakken in minder goed geventileerde delen.
 • Detailleer alsof het ook horizontaal kan regenen. Dat doet het namelijk af en toe!
 • Laat de eventueel betrokken architect vooral niet experimenteren met jouw huis als je de risico’s niet op waarde kunt schatten.
 • Zondig nooit tegen deze gouwe ouwe: maak altijd voldoende afschot op daken en in riolering.
 • Leg in ruime mate lege buizen aan. Het is buitengewoon handig om in de toekomst nog eens ergens een kabeltje heen te kunnen trekken. (van al die draadloze elektromagnetische velden komen we namelijk nog wel een terug)
 • Stort geen kanalen in een betonvloer. Je kunt er namelijk nooit meer iets aan veranderen.
 • Houd een kruipruimte van behoorlijke hoogte. Je zult zien dat je er af en toe toch in moet werken.

Al deze tips zijn ieder voor zich natuurlijk al een blog waard. Bij een paar zal dat er ook wel van komen.